Academic Columbia GSAPP 
Fall 2019
Greenpoint; Brooklyn, NY
Academic Studio - Technical
Faculty: Nicole Dosso (Vornado) 
Team: Lauren Scott, Taylor Urbshott, Yasmin Ben Ltaifa

A site along a river, a small park next door, surrounded by some of the last remaining warehouses in the quickly morphing neighborhood of Greenpoint; now build a theater.  
Our concept built on an idea exemplified in a sketch (below) to allow more fluid movement around the components of the theater: exteriorize the lobby and invite the park and riverside view into the architecture.  Allowing patrons to enter from three of the four sides of the site further celebrates this relationship with the adjacent waterfront and park.
Each formal element of the theater received different design treatments.  Each of the performative spaces stand out by their prominent and curved design, the main auditorium being the most striking example.  The building's materiality and connectivity also morph from east to west.  The Back of House bar on the east edge of the site is composed of heavy, solid elements in an effort to contextualize the theater to the brick-facade warehouses that exist next to the theater.  Conversely, more transparent materials, such as glass and ETFE, are more heavily used as you move west.
A steel grid-shell egg structure composes the signature and most visually striking element of the theater.  The grid-shell section is composed of welded steel plate joints and secured using shotcrete.  Acoustic paneling is added on the interior to create sound isolation in the performance space and thermal insulation is added to the exterior of the shell.  

Interlocking zinc panels are then added to the exterior of both the Auditorium and the Black Box; in order to express the underlying structure, the metal panels on the Auditorium will use graphite grey 6"x 6" diamond shaped panels, the Black Box will use a graphite grey rectangle panel measuring 12" x 24".

A roof-hung mezzanine walkway hugs the steel grid shell providing access to balcony seating inside the auditorium and elevated riverside vistas outside.
The theater's large planar roof makes this building ideal for rainwater collection.  Coupled with the exterior lobby, the building is able to filter, store, and re-use rainwater later.
The roof is slightly pitched to direct water toward drains installed on the roof.  The water is then shunted down to the garden lobby where plantings, and layers of sand, soil, and gravel filter the water.  A sunken reservoir for excess water runoff doubles as an outdoor theater, creating an additional programmable space using the park or river as a backdrop.  A concrete reservoir underneath the outdoor theater stores the naturally filtered rain water and has the ability to pump water back into the garden lobby or the adjacent WNYC Transmitter Park.
Completed as the final deliverable for the course "Architectural Technology IV: Building System Integration" taught by Nicole Dosso at Columbia GSAPP. Contributions to the project included: concept development, design development, mechanical (HVAC) floor plans, mapped elevations, and storm water drainage design. 
Back to Top